X

Ezt olvastad már?

Beszélgetés óvodásokkal 2.
Segíts barátaidnak is megtalálni a legjobb óvodát! Kattints a megosztásokra!
Óvodák, vélemények, A-tól Z-ig.

OviABC.hu regisztració

Ha van Facebook fiókod vagy Gmailed

regisztrálnod sem kell!

Belépés OviABC fiókkal
Email:
Jelszó:
Belépés...
...

Irányzatok

A Montessori oktatási irányzat


A Montessori oktatási irányzat A Montessori-módszer Maria Montessori nevéhez fűződik, aki 100 évvel ezelőtt nyitotta meg első intézményét Casa dei Bambini néven Rómában. Pár év múlva a módszer már elterjedt Nyugat-Európában és Amerikában is, majd nemsokára ismertté vált minden kontinensen.

Rövid visszaeső szakasz után a 80-as évek óta újra reneszánszát éli szerte a világon. Ez azzal is magyarázható, hogy a mai világban a tudományok gyors fejlődése miatt nem a tudás mennyiségére, hanem a személyiség formálására, a képességek fejlesztésére kell törekedni. Maria Montessori pedagógiájának legjellemzőbb mondata: \"Segíts nekem, hogy magam csinálhassam!\"

A Montessori pedagógia célja az, hogy nyugodt, békés légkörben egymással toleráns, segítőkész, tevékeny gyermekeket neveljenek. A gyermekek saját tapasztalatok alapján tesznek szert az alapvető ismeretekre, problémamegoldó gondolkodásra. Cél az is, hogy leljék örömüket az ismeretszerzésben, a kreativitásban, önmaguk fejlesztésében. Ismerjék, szeressék és védjék a környezetet. Vegyék észre mindenütt a szépet, tudjanak gyönyörködni a művészeti alkotásokban.

A kölcsönös megértés és szeretet, az interakciók, önmaguk és egymás megismerésének közös élményeknek eredményeképpen alakítsanak ki harmonikus gyermekközösséget. Boldog gyerekek legyenek.

Elsődleges feladatok közé tartozik az önállóság fejlesztése. A gyermekek saját tevékenységük által tanulnak, többnyire önállóan javítják ki hibáikat. Alapszabály, hogy egymást nem szabad zavarni, bántani, rombolni. A gyermekek megtanulják kivárni egymást, és tisztelni a másik foglalatossághát. Megtanulnak örülni a másik eredményeinek, segíteni egymáson. Itt a cél az összetartozás, az egymásra figyelés, az önfegyelem és a felelősségtudat kifejlesztése.

A Montessori óvodákban nagy hangsúlyt fektetnek az anyanyelvi nevelésre, az egészséges életmódra, a játékra. A gyerekeket megismertetik a világgal, részesülnek művészeti nevelésben, mozgásfejlesztésben is és segítik a matematikai gondolkodás alakulását. Nevelési elveik közül a legfontosabbak a gyermekbe vetett bizalom, a szépség és szeretet az óvodai életben, a csend ismerete és átélése.

Ha tetszett, kövess minket a Facebookon:

OviABC a Facebookon
Ajánljuk
Minimano webáruház SuppyKids gyermekcipők
© 2019. Minden jog fenntartva.
- - -